May 6, 2012

Seri Muka a.k.a Putri Salat

I'm always on a lookout for good Seri Muka's recipe. This one probably the closest to perfect Seri Muka I've ever produced. My previous attempts in making one have always turned bad. Who else to blame except myself as steaming is really not my cup of tea. 

If you have troubles in making seri Muka (like myself), how about give yourself another chance with this recipe. The recipe came to me from Pick Yin of Life is Great. Unlike Pick Yin, I'd to substitute the pandan extract with pandan paste because I was out of pandan leaves. Besides, I was too eager to try it and I can't wait for tomorrow. 

Anyway, Adam is a true fan of this kuih. Husband, on the other hand, commented on how thin the bottom layer is he he. I ate one piece and I am pleased with the taste. However, what I am most content with, is the feeling of success. Finally...after many failed attempts, I can ticked this kuih off my list. Phew~

40 comments:

  1. nak buat jugak! yahooo to tmrw's school hols.. ade chance golek golek and buat kuih hehe

    ReplyDelete
  2. ko kukus eh Pe'jah? Nampak kemas. Aku selalu microwave kan aje, hahaha, dasar pemalas la  katakan

    ReplyDelete
  3. Me too....Iluv serimuka ;) I slalunya microwave, cuma kalau rajin I will steam it.  I havent got a proper steamer....just use a kuali hehehez.

    ReplyDelete
  4. RC
    I pun buat guna m'wave. Confident sangat2 sebab yg makannya pun I sorang. Sedap tak sedap, harus kata sedap, hehe..
    Seri muka sangat sinonim dgn bulan puasa .. nostalgia!

    ReplyDelete
  5. looks wonderful delicious presentation

    ReplyDelete
  6. Nyum nyum.. Thanks for visiting :)

    ReplyDelete
  7. Yahhoooo!! Mu husband pagi2 lagi dah terbang. no chance for me nak golek2 hari ni he he 

    ReplyDelete
  8. eh boleh pakai microwave eh..tak tahu pun.. jap aku gi blog ko carik recipe .. sejak dua menjak ni asik makan seri muka je.. tak berseri tak tahu lah he he 

    ReplyDelete
  9. steamer 4 dollar tu takleh eh? I teringin nak tgk rupa steamer you buat apam ladybug yg kiut miut tu.. 

    ReplyDelete
  10. I mmg tertinggal train.. tak tahu pakai microwave boleh. yerp, serimuka mmg teringat bulan pose.. eh..puasa lom abis ganti..naya..

    ReplyDelete
  11. sedapnya tgk kue ni. tp belum berani coba2. apa yg ditakutkan entah??

    ReplyDelete
  12. kak RC.. tun pun sgt2 suka kuih seri muka nih.. dh lama x buat sbb tun angin sket kalau mkn pulut. 

    ReplyDelete
  13. Junita, try je.. kalau tak jadik pun still boleh makan.. practices make perfect kan.. 

    ReplyDelete
  14. Takpe Tun, leh buat top part tu tebal2 sket..so makan pulut sket je he he

    ReplyDelete
  15. This is sooooo tempting ya!!! Suka kuih serimuka...sedappppp :)

    ReplyDelete
  16. oooooohhh ooohhh kuih kegemaran nih....:P nanti try ok? I lerffff ya Ribbon.
     

    ReplyDelete
  17. Love, mmg fav seme org kan kuih ni.. :D

    ReplyDelete
  18. MP, sila try. highly recommended he he I nak buat another kuih from your craving list, kuih cara berlauk.. dah bertahun beli loyang, terperuk je dalam lemari tu. hi hi

    ReplyDelete
  19. Putri Salat? Nampak sangat MM nie kurang ilmu bab makanan. Tak pernah dengar tau.Seri muka mmg tau...

    The bottom layer thin.. Tapi kalau bg mm mmg suka lah kot. I actually love the sweetness that comes from the upper layer :)

    Would really love to give this one a try... Urs cantik sangat sangat la RC. Nampak seketul comel. Huhu

    ReplyDelete
  20. saya suka part hijau tu je. hehe

    ReplyDelete
  21. Sorry terlambat komen, I like the thicker upper layer in yours, lain kali I'll increase the custard. I don't use a steamer too, pakai kuali je. Don't really want another item hogging the small kitchen.

    ReplyDelete
  22. Org sini panggil putri salat or pandan salat.. I pun tak tahu salat tu ape.. blom google he he 

    ReplyDelete
  23. Agree..tp kalau buat yg hijau je, baik trus bakar jadik kuih bakar kan..hehe

    ReplyDelete
  24. I tak adjust the amount given in your recipe pun, tp my custard part is a bit thicker than the bottom part. confused jap. he he 

    Again, thanks for sharing this recipe. I'll make sure I try it again with the real pandan extract ;)

    ReplyDelete
  25. RC,
    Aisey.. kuih itu sesungguhnya nampak sungguh ohhhh memikat hati ku! Lovely photos babe! My fav kuih. Dah lama tingin nak buat tapi tak confident sebab rasa macam susah sangat. Hmm.. nak kena try the recipe that you mentioned.

    ReplyDelete
  26. sukeeee semu pic u RC! btw, comei sungguh aih bentuk kueh serimuka ni, sayang nak mkn:)

    ReplyDelete
  27. Aida, puas I pikir, Aida mana ni..hihi Si Patin rupa nye he he Sila lah try recipe ni.. dah 2 kali buat jadik he he 

    ReplyDelete
  28. MamaOlyn..rindu kamu he he Comel sbb kita buat dalam 3 mini moulds. pastu potong, dapat kecik2, senang si Adam nak makan :) 

    ReplyDelete
  29.  ooohhh..ohh...please please..Thank U sesangat sebab share resepi nih. dan kuih cara berlauk..

    ReplyDelete
  30. Thank for viewing the site CR :D actually it's a Malay/Nyonya dessert  consist of steamed glutinous rice as bottom layer and pandan custard on top. :) 

    ReplyDelete
  31. Wonderful recipe! I just saw it on RecipeNewZ :-). I have never heard of Seri Nuka, but it looks so gorgeous that I feel that I have to try it! I just need to find pandan leaves...

    ReplyDelete
  32. Hi :) thanks for visiting my blog and leaving your comment. Your blog is beautiful and you have tantalising recipes! Always nice to meet a fellow singy blogger.

    ReplyDelete
  33. Hi Denise, thanks for dropping by :) 

    ReplyDelete
  34. My kids' fav too and till today I have yet tried making it. Always fail in making kuih melayu tho it looks easy (eg kuih bingka). huhuhu

    ReplyDelete
  35. Me too.. Seram sket nak buat kuih muih Melayu ni.. :P

    ReplyDelete